מהו טיפול פסיכולוגי

"עלינו לשוט לעתים עם הרוח ולעתים נגדה, אך לשוט אנו חייבים ולא להיסחף או להטיל עוגן"
(אוליבר וונדל הולמס)

נדמה כי הפונה כיום לטיפול נפשי עשוי לצאת מהחיפוש אחר מטפל עוד יותר מבולבל מאשר כשהחל בחיפושו. אנו חיים בעידן האפשרויות הבלתי-מוגבלות, ועובדה זו מתבטאת היטב גם בתחום בריאות הנפש. בהקלקה פשוטה באינטרנט אחר טיפול נפשי אנו נחשפים למבול של מטפלים וגישות שונות לטיפול, כגון אנליזה פרוידיאנית, טיפול דינאמי, טיפול CBT (התנהגותי-קוגניטיבי), NLP, טיפול אינטרסובייקטיבי, טיפול נרטיבי, טיפול גשטלטי, טיפול אינטגרטיבי, טיפול אקזיסטנציאליסטי, ייעוץ פילוסופי, קואצ'ינג, טיפול בהבעה ויצירה, טיפול בגינון, טיפול באמצעות בעלי-חיים, טיפול אסטרטגי-אינטגרטיבי, והזרוע עוד נטויה. קל ללכת לאיבוד בים כה רחב של אפשרויות.

שאלה טובה לפתוח בה את חיפושנו היא: מהי מטרתו של טיפול נפשי? המדובר ב'תא וידוי' מודרני גרידא? בחפירה במעמקי הנפש לשמה? או שמא במקום בו מתחוללים בהכרח שינויים ויזואליים בחייו של המטופל? נדמה כי אין תשובה אחת לשאלה זו, והדיונים בנושא נמשכים.

את כל סוגי הטיפול הקיימים ניתן לאגד שרירותית בשלושה אשכולות עיקריים: טיפולים המדגישים תהליכים לא-מודעים והצורך בהבנה והכרה של מנגנונים אלה (ניתן לכנותם פסיכולוגיית עומק), טיפולים הממוקדים בשינוי התנהגותי ללא עיסוק בלא-מודע ובמניעים, וטיפולים בעלי פן פרגמטי ייעוצי הממוקדים ברצוי ובמצוי וב'שידוך' המטופל בין שניהם.

מן הסתם, בהתאם לסוג הטיפול משתנה מידת מעורבותו של המטפל בתהליך, וחשוב מכך – משתנה גם המטרה הטיפולית וההגדרה של מה שייחשב כטיפול מוצלח. טיפול המדגיש תהליכים לא-מודעים ינסה לשעות לעצתו של פרויד "Wo Es war, soll Ich warden", או בעברית "במקום שהיה איד שם יהיה אגו". כלומר להציף תכנים לא-מודעים אל פני המודע בהדרגתיות, לחזק את ה"אני" המפשר בין אותם צרכים לא-מודעים לבין מה שמקובל בחברה, או לחוות חוויה רגשית מתקנת לאירועים טראומטיים בהיסטוריה האישית שלנו, בכדי ליצור חווית חיים יותר הוליסטית ועשירה. בניגוד כמעט גמור, טיפול הממוקד בשינוי ההתנהגות החיצונית יחשיב כהצלחה הפחתה של חרדה המתעוררת בסיטואציות מסוימות ומוגדרות, או בשינוי דפוסי החשיבה לכאלה המועילים עימנו יותר. ולעומתם, טיפול המתמקד בנקודת המפגש שבין נתוני הקיום לבין שאיפותינו בחיים ינסה לעודד אותנו להכיר בפער זה, לארגן את חיינו באופן הגיוני יותר ושלם יותר, ולמצוא את דרכנו האותנטית הייחודית להיות בעולם.

כל זאת בתיאוריה. ומה לגבינו? מה אני רוצה שטיפול יהיה עבורי? אם אנו מתמודדים עם קושי ברור ומובחן בחיים כרגע מן הסתם התשובה נהירה לנו: להכחיד, או לפחות להפחית קושי זה. אולם לעתים אנו חשים שמשהו אינו כשורה בחיינו, אך איננו יכולים בשלב זה להצביע בדיוק מהו אותו דבר. אנו מסתובבים בעולם עם תחושה שדברים אינם כפי שעליהם להיות, או שאנו מבזבזים זמננו לריק. גם במצב כזה של בלבול עשוי להיות מועיל לפנות לטיפול. אין חובה להגדיר מראש יעדים ברורים אם איננו חפצים בכך. דבר אחד בטוח: טיפול צריך להיות מקום בטוח ולא שיפוטי בו המטפל תמיד בעדך ודואג לרווחתך, מקום בו אתה יכול ללא חשש מביקורת או מדחייה לנסות ולהיות אותנטי (אמיתי כלפי עצמך) כמיטב יכולתך במרחב הטיפולי, ולשאוף ליטול עוד יותר מהמצוי את המושכות על חייך.

טיפול הוא במידה רבה מה שהאדם – שנסיבות החיים הובילו אותו ברגע ספציפי זה לחבוש את כובע ה"מטופל" – מביא לטיפול, ומה שהוא רוצה שהטיפול יהיה עבורו, בין אם זה סיוע טכני ומצומצם להתגבר על קושי מסוים הפוגם באיכות החיים, או שייט נטול מטרה ברורה ומוגדרת; טיפול ארוך טווח, או קצר מועד, טיפול הממוקד במנגנונים חבויים או בהתנהגות נצפית. מהו הטיפול הנכון תלוי רבות באדם הפונה: ברצונותיו, ביכולותיו ובשאיפותיו לעבוד יחדיו. כשם שלא ניכנס לחנות רהיטים ונרכוש כורסא אך ורק כי היא יפה, אלא אם היא תואמת לצורך שלנו, כך גם עלינו לפנות לטיפול נפשי על סמך ידיעה ראשונית וממוקדת קמעה על רצוננו בהקשר זה. ומעבר לחבילה שאנו מביאים עמנו לחדר הטיפולים, חשוב ביותר שנרגיש בנוח עם המטפל שלנו, שנחוש שנוצרה ברית טיפולית בריאה בינינו, שאנו נמצאים במקום אמפטי, מכיל ומקבל.

יהא אשר יהא הפורמט, מדובר ללא ספק במפגש ייחודי של האדם עם עצמו, במקום שבו גולת הכותרת הינה "דע את עצמך".